Visszatekintve…

A társammal, Lőrincz Kincsővel közösen a napelemekről írtunk TUDEK-dolgozatot XI. osztályban (2009-2010-es tanév). A regionális szakaszon első díjat nyertünk vele, és részt vettünk az országos fordulón is, Sárospatakon. Így visszatekintve azt mondhatom el, hogy minden szempontból hasznos volt a rá fordított idő és energia, mert sokszorosan megtérült.

Sok mindent megtanultunk mind a gyakorlati, mind pedig az elméleti rész kivitelezése során. Előbbiben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt segítségünkre, a rendelkezésünkre bocsátott napelem, felszerelés, leginkább pedig Papp Sándor és Jakab-Farkas László tanár urak útmutatása által. Ebben a folyamatban már licistaként megízlelhettük, milyen is egyetemi körülmények között, olyan feltételek mellett kísérletezni. Amikor pedig rátértünk a dolgozatunk megírására ezek alapján, akkor azt tanultuk meg, hogyan kell igényesen formázni, helyesen jegyzetekkel és könyvészettel látni el egy tudományos munkát. A többszöri bemutatás révén előadó képességeink javultak.

Mindeközben pedig felfogtam azt, hogy milyen óriási, nehéz és szép terület a fizika, rádöbbentem kicsiségemre és tudatlanságomra, de felfedeztem, mennyi lehetőség rejlik benne, kiemelten a félvezetőkben, melyek segítségével környezetbarát energiatermelésünk megoldható.

Történt pedig mindez oldott és végig jó hangulatban, mely Szász Ágota tanárnőnek is nagymértékben köszönhető. Az egész munka, kísérletezgetés során mellettünk állt, támogatott.

Elmondhatom, hogy TUDEK-dolgozatunk írására emlékezni fogok. És mindenkinek ajánlom, merjen belevágni, próbálkozni.

Molnár Zsófi

This entry was posted in Kutató Diákok and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.