Bioinformatika foglalkozás a Robotoljunk héten

bio2 bio8A   bioinformatika hatalmas biológiai információ tárolásának, az ebben való keresésnek és elemzésnek a tudománya. Az emberi genomban 3 milliárd nukleotid található, nehéz lenne ezek szekvenciáit követni, elemezni egyszerű megfigyeléssel.Ugyanakkor a szekvenciák megismerése még csak a kezdet, hiszen  további feldolgozást igényel ezek funkciója, a gének szerepe, kapcsolatuk betegségekkel. A bioinformatika két alapvető információ feldolgozást kínál: információtárolást adatbázisok formájában, valamint információ feldolgozási eszközöket, amelyekkel érdekes műveleteket, pl. összehasonlítás alapú kereséseket tesznek lehetővé.

A három napos bioinformatika foglalkozás során a diákok izelítőt kaptak az adatbázisok kezeléséről és az ezekből való információszerzés lehetőségéről.

Első nabio7p a bio3szerkezeti genomika aktuális kérdéseit beszéltük meg, géneket kerestünk, ezek alapján pedig molekuláris evolúciós törzsfát állítottunk fel a főemlősök között a www.geneious.org adatbázis segítségével, majd az ember sajátos génállományát jelző SNPs-eket (single nucleotid polimorphism) kerestük fel a www.ensembl.org adatbázis segítségével és ezeket kapcsoltuk betegségekkel vagy betegségre való hajlammal.

Második nap gyakorlati feladatokat oldottunk meg a bűnüldözés témakörében a www.ncbi.org , a www.rcbs.org valamint a www.genames adatbázisok felkeresésével.

Harmadik nap egy feltételezett gyilkosság bűnősét kellett a diákoknak megtalálni gyakorlati feladatok formájában: vércsoport meghatározás, talajminta vizsgálat, PCR elektroforézis értelmezés, színanyagok kromatográfiás szétválasztásának segítségével.

József Éva – főszervező

This entry was posted in Tevékenységek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.