Több fényt! Szakmai Nap

sznap2 sznap3 sznap4 sznap6 sznap8 sznap9 sznap10 sznap11 sznap13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Licht! Mehr Licht!” Goethe utolsó szavai Friedrich szolgájához.”Ugyan tárd ki a második ablaktáblát is, hogy több fény jöjjön be”. Ha nem lenne magasztos pillanat a halál bekövetkezése még banálisnak is tűnhetne a történet, de Goethe az újkori európai kultúra legfőbb eszményének, az emberi teljességnek is egyik nagy példája lett: író, államférfi, gondolkodó, természettudós volt egy személyben, irodalom és élet, költészet és valóság harmonikus egységbe olvadt pályáján, sőt – amint mindig elmondják róla – legnagyobb műve éppen az élete volt. Így vált szállóigévé utolsó mondata és így lett ennek üzenete: több tudást! – nagyobb szellemi felvilágosodást!

A tudomány olyan sebességgel halad, hogy azt a fény is megirigyelhetné, így viszont egyre nő a közte és a laikus közönség közötti távolság. Ez rendkívül sajnálatos, mert a tudomány mondanivalója végtelenül lebilincselő, még akkor is, ha egyre nehezebben követhető. Három tudományterületen: biológia, fizika és informatika terén próbáljuk ezt a „fénysebességet” követni, a bolyais diákok tudományos munkája hidat szeretne építeni a tudomány vívmányai fele, követhetővé téve azt a szellemi utat, amit Goethe javasolt.

József Éva biológia szakos programfelelős tanár

A szakmai nap tudományos ismeretterjesztő előadásaira a diákok Szász Ágota és József Éva tanárnők irányításával készültek fel. A robotok bemutatására pedig Ignát Anna tanárnő készítette fel a diákokat.

Ez a program a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTP-M-14-0005-ös kódszámú pályázati támogatásból valósult meg, melyre Ignát Anna, Szász Ágota és József Éva tanárok közösen pályaztak.

Teljes beszámoló a Népújságban

logok

This entry was posted in Tevékenységek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.