Bolyaisok Szentgyörgyi Albert nyomában

Május 21-22 között vettünk részt a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának meghívására, a kutatólabor látogatásán. György Tamás X.A-s diák a 8. Ífjúsági Bolyai Pályázaton való részvételéért, Csorvási Tímea XI.B-s diák pedig a pályázat megnyeréséért részesült ebben a kitűntetésben.

A program célja nem csak a labor látogatása, hanem a kutatómunkának a megismerése is volt. Számos laborfelszerelést láttunk, a teljesen automatizált, komplex labormunkát végző Hamilton Microlab működésébe nyertünk betekintést, megnézhettük a korszerű technikák alkalmazását, illetve hogyan működik egy rendszerbiológiával foglalkozó labor, akkor, amikor a kórokozók antibiotikum rezisztenciájával, ennek a kérdésnek a megoldásával foglalkoznak. Felemelő érzés volt a kutatók szemináriumán részt venni, hozzászólni ezeknek a fontos problémáknak a megbeszélésén és látni a sok kiváló elme ötletbörzéjét. Nem kis próbatétel volt a saját diákjaink kutatómunkájának bemutatása közvetlenül egy doktori védés előtt, válaszolni a kutatók kérdéseire és fogadni az elismerésüket.

Köszönjük dr. Pál Csabának a lehetőséget, dr. Daraba Andreeának a lelkiismeretes túravezetést és az ott dolgozó szakembereknek, hogy egyenrangú partnerként kezeltek és belátást nyertünk abba az áldozatos, időt és szakértelmet nem kímélő igényes munkába, ami a korszerű kutatáshoz nélkülözhetetlen.

József Éva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Biológia, Kutató Diákok. Bookmark the permalink.

Comments are closed.